Op de grens vanuit verschillende culturen zijn wij als Flow&Go facilitators samen met mensen hier in Zambia (en komende week in Namibië) op zoek naar duurzaam ondernemerschap, in een breder licht van community empowerment en in tegen de achtergrond van een weerbarstige realiteit van traditionele, politieke en maatschappelijke krachten. Ik heb daar daar al meermalen over geblogd, maar wat mij iedere keer weer fascineert is het proces van die gezamenlijke zoektocht.
Alleen al hoe het is begonnen. AH gaat bij haar zoon op bezoek, die stage loopt in Zuid-Afrika. Vanuit haar bevlogenheid biedt zij direct aan om aan de slag te gaan met de mensen in de Kaapstad townships. Volgens haar is een enorm krachtige manier om een Community verder te helpen, het aanboren van de creatieve vermogens van de mensen in de Community en het ondersteunen daarvan met allerlei praktische technieken. Verderop in Zuid-Afrika (in Bela Bela, het vroegere Warmbad) was ikzelf rond die tijd met enorm veel plezier aan het werk op twee congressen (voor bedrijfsleven en voor onderwijs) met Zelfregie 3.3.
AH got a dream: met vijf collega's teruggaan (Zuid) Afrika en daar sociale ondernemende initiatieven helpen van de grond te komen. Niet alleen met ondernemersvaardigheden, maar ook met creatief denken, empowerment en Zelfregie 3.3. Wellicht zou ik in mijn geval de ruimte kunnen krijgen om ook met docenten te werken aan bezielend, betrokken en boeiend lesgeven (waarvoor je trouwens Zelfregie-vaardigheden erg goed kunt gebruiken; ik noem dat praktijkdidactiek).
Binnen een jaar hadden allen enthousiast met deze droom ingestemd en was de Flow&Go Foundation geboren. Ons eerste doel Phutadithjaba, South Africa: werken met pastors, community leaders, honour studenten.... Maart 2014, 2 weken.
Op de grens vanuit verschillende culturen elkaar ontmoeten. Zo fascinerend dat worstelen van ons om het eigen Europese denkraam niet als uitgangspunt te nemen, maar vooral open te staan voor het denkraam van de ander. Wat zie je en hoor je? Maar vooral ook wat je niet ziet en wat je niet hoort. Wat denken en voelen de mensen met wie je werkt? Waarom doen zij wat zij doen en ook waarom ze iets juist níet doen? De culturele onderstroom, die zo bepalend kan zijn voor de realisatie en het succes van dromen, ideeën en initiatieven.
Ik heb deze weken in 2014 meermalen ervaren hoe snel je suggesties en oplossingen vanuit je eigen ervaringen in de Nederlandse praktijk aan kunt reiken in plaats van eerst je af te vragen waarom iets hier werkt zoals het werkt.
"Hier" was in 2014 Phutadithjaba in Zuid-Afrika.
Nu in 2016 is dat Livingstone, Zambia.
Over een paar dagen is dat Windhoek, Namibië.
Steeds meer raak ik mij ervan bewust dat het niet alleen het weten, dat er hier een ietwat andere maatschappelijke context is waarbinnen mensen leven, werken en zich willen ontwikkelen, belangrijk is. Je moet een stap verder zetten. Je moet actief de maatschappelijke en culturele onderstroom in duiken om te begrijpen hoe het ergens anders werkt. Wat zijn de waarden en overtuigingen, de verlangens en de verboden, de intermenselijke verschillen en overeenkomsten, waarop je elkaar kunt ontmoeten, uitwisselen en leren?
Vooral nu in Zambia nemen we, naar mijn gevoel, als groep meer dan in Zuid-Afrika de tijd om te observeren en te luisteren. Fascinerend dan om te kijken naar de kloof tussen wat mensen (willen) ondernemen en de maatschappelijke context waarbinnen dat moet gebeuren. Is die context (van community tot bedrijfsleven tot overheid) remmend of stimulerend? Wat zijn de voorwaarden (zowel formeel als informeel) waaraan je moet voldoen om vrijelijk en kansrijk te mogen ondernemen?
Vooral van het onderduiken in die onderstroom van Zambia leer ik veel. Daar zijn tevens de plekken waar ieder van ons zijn en haar eigen specialisme kan uitdragen (in mijn geval Zelfregie 3.3): zij en wij in co-creatie.
Het voert hier te ver om alle groepen en activiteiten te bespreken. Wil je meer weten, neem gerust
contact op.
Het belangrijkste is dat ondernemend zijn nooit op zichzelf staat. De context bepaalt mee. Het mooiste is dat we steeds weer overal van die mooie ondernemende initiatieven tegenkomen, die soms tegen alle stromen in stap voor stap concreet en succesvol worden. Kortom: No worries! Maak je geen zorgen! Hakuna Matata! Onderneem!