woensdag 30 mei 2012

Is hier de overkant? zoekt try-out lokatie

Ter gelegenheid van Keridwen's 13 jarige jubileum heb ik de novelle "Is hier de overkant?"geschreven.

Op het jubileumfeest zelf heb ik de eerste try-out van de voorstelling naar de novelle gespeeld. 
Inmiddels zijn er vele maanden,  gedachten en ideeën overheen gegaan.
De voorstelling is stevig anagepast. Vanaf eind 2012 wil ik hem in de theaters brengen. Voordien wil ik graag in een beperkt aantal try-outs nog wat ideeën uitproberen en bijschaven.



 Dus ik ben naar mooie lokaties, passende gelegenheden, ontvanmkelijk publiek en bereidwillige organisatoren om de try-outs van "Is hier de overkant?" te kunnen spelen. Kosten? Slechts reiskosten. Neem contact op (mail of bel 06 506 802 13) en we gaan er iets  moois van maken.


Is hier de overkant?
Het verhaal is geïnspireerd op de Legende van de Golem. Wat mij altijd in dit verhaal heeft gefascineerd is de figuur van de golem zelf, uit klei, adem, water plus een miniscuul deeltje  Heilige Geschriften tot leven  gewekt.  "Wakker"geroepen om met zijn bovenmenselijke krachten als beschermer op te treden van de vervolgden. Weer de "slaap"in gestuurd als het werk is gedaan. Volgens de legende ligt de golem nog ergens verborgen in de Staronova Synagoga van Praag. Te slapen. Te wachten tot hij weer wrodt geroepen. Als het weer nodig is om op te komen voor vervolgden en verdrukten.

Ik heb mij altijd afgevraagd hoe het zou zijn als je op een goede dag ontdekt dat je geen oorspronkelijk mens bent, maar een tot leven geroepen golem. Hoe je er nu bij of niet? Waar ligt je loyaliteit? Wat ga je doen als je tijd om te slapen weer is gekomen?

Uit respect voor zowel Rabbi Löw als de golem, die hij mede tot leven riep, heet de hoofdpersoon uit "Is hier de overkant?" geen Golem maar Gaston. Zijn vewekker heet Meester Leon. 

... Het eerste wat ik zag, was zijn gezicht over mij heen gebogen: doordringende ogen in een doorgroefd gelaat. Nee, dat klopt niet, ik wil waarschijnlijk graag dat zijn geliefde aanblik mijn eerste herinnering is. Nee, als allereerste zag ik een klein, kleurig vogeltje, recht boven mij. Het leek net alsof het met zijn snel slaande vleugeltjes mij wilde beschermen tegen de warmte van de opkomende zon. Ik genoot van het ochtendgloren. Koele schaduwen gleden over mijn gezicht. Ik rook de nog vochtige aarde waarop ik lag. Ik voelde de vastheid van de bodem onder mij. Boven mij dat kleine natuurwondertje. Roerloos wees het spitse snaveltje naar beneden. Nog even en het zou de vleugeltjes inklappen en een duikvlucht naar beneden maken. Was ik prooi? Was ik geliefde? ...

 Nieuwsgierig naar het vervolg? Neem contact op en Gaston komt naar u toe

Marcel van der Pol (tekst, spel)
Johan hilhorst (regie)

maandag 28 mei 2012

Workshop 21 juni: Regisseren Creativiteit & Innovatie

KKNF-Workshop 
"Regisseren Creativiteit & Innovatie" 
drs Marcel van  der Pol (Keridwen)

Voor wie: Kwaliteitsprofessionals van bij KKNF aangesloten organisaties; zeker ook voor alle: 
Managers en stafmedewerkers die betrokken zijn bij organisatievraagstukken en producktontwikkeling  



Wanneer & Waar: 21 jun 2012,  KKNF Flexkantoor, 
Petrus Driessenstraat 46, Groningen.

Investering: 225 euro. 175 euro voor KKNF-leden, 
Aanmelding & informatie 
via email en via telefoon: 06 36 10 37 89 

De KKNF, De Kwaliteitskring Noord Nederland & Flevoland, nodigt belangstellenden. zowel van als buiten de kring, als volgt uit: 
U denkt misschien dat creativiteit een aangeboren gave is die je wel of niet bezit. Niets is minder waar. 
Creativiteit is iets wat we allemaal in ons hebben, maar wat door scholing en opvoeding vaak verloren gaat.
Laten we vooral onze creativiteit aanboren,out-of-the-box stappen en onze creativiteit inzetten voor innovatieve ideeën en ontwikkelingen binnen onze organisaties. Kwaliteitszorg heeft in deze snel veranderende samenleving creativiteit en innovatie hard nodig!"

Over de Workshop
Centraal in kwaliteitszorg staat het weten wat de kwaliteit in je organisatie is en welke kwaliteit je wilt bereiken. Belangrijke stappen zijn beschrijven en meten, vaststellen van doelen, ontwikkelen en realiseren, borgen, consolideren en controleren.
Maatschappelijke ontwikkelingen gaan echter snel. Wensen en eisen vanuit overheid, vanuit de markt en vanuit de organisatie zelf kunnen soms snel en drastisch veranderen. De impact op je kwaliteitszorg is dan groot.
Om klaar te zijn voor de toekomst heeft een organisatie een adequate en effectieve kwaliteitszorg nodig, die zowel kwaliteit garanderend als flexibel en proactief kan inspringen op (verwachte) ontwikkelingen. Kortom, een kwaliteitszorg die creatief en innovatief is.
De workshop “Regisseren van Creativiteit en Innovatie” biedt kwaliteitsprofessionals de kans hun creatieve en innovatieve vermogens verder te ontwikkelen en actief in te zetten voor kwaliteitsvraagstukken in de eigen organisatie.

Na de workshop zijn de deelnemers in staat
•   diverse creatieve en innovatieve technieken in te zetten ten behoeve van (kwaliteits-) vraagstukken in de eigen organisatie,

•   die technieken te kiezen en in te zetten die het beste bij hen zelf past om outof-the-box te denken en die ook goed bij het betreffende vraagstuk past.
 
•   als een regisseur Keridwen’s regiedriehoek in te zetten en daarmee de nut en zin van eigen vraagstukken, inclusief aanpak, te beoordelen en vervolgens aanpak en uitkomst aanschouwelijk voor het voetlicht te brengen.

Werkwijze
•   Centraal in de workshop staat Keridwen’s regiedriehoek. De deelnemers leren als een regisseur te kijken naar relevante vraagstukken. We stappen in de huid van de regisseur. We denken en handelen als regisseur op zoek naar een optimale performance. We schakelen creatief tussen verschillende partijen en invalshoeken om tot een optimale innovatieve
ontwikkeling te komen. We regisseren de kwaliteitsverbetering, de uitvoering, de verschillende
betrokken partijen en onszelf.
 
•   Vanuit onze rol als regisseur passen we, indien nodig, ook allerlei meer gangbare creatieve en innovatieven technieken toe, als SIT/TRIZ, brainstorming, Whack-thinking, lateraal denken, etc.
 
•   De begeleider is naast docent kwaliteitszorg, ook trainer creatief denken en theaterregisseur. Alle drie gebieden zet hij in om u te helpen out-of-the-box te denken en creatieve en innovatieve ideeën te ontwikkelen en in gang te zetten. We gaan vooral aan het werk. Praktijk en oefeningen worden afgewisseld met korte, relevante theorie plus veel persoonlijke
feedback.

Begeleiding
Drs Marcel van der Pol van Keridwen is docent hoger onderwijs (o.m. voor Hanzehogeschool en Universiteit van Groningen), trainer bedrijfscursussen, coach, mediator en theatermaker.
Kenmerkend voor hem is zijn grote enthousiasme en dat hij steeds in ontwikkeling blijft. Hij gelooft niet in een allesomvattende theorie, maar laat zich graag verrassen en inspireren door nieuwe inzichten en werkwijzen. Werkelijk leren en ontdekken kan volgens hem alleen door hoofd, hart en handen te verbinden.


donderdag 24 mei 2012

Carré 125: Weg met plankenkoorts! De Kracht van de Spiegel

Persbericht / Vooraankondiging
Koninklijk Theater Carré
Datum: November 2012
Jubileumprijs workshop: € 125,- excl. btw p.p.
Circolombia: € 23,50 excl. btw p.p.
Voor meer info: website carré


‘Weg met plankenkoorts! De Kracht van de Spiegel’ in Carré


Op donderdag 24 mei organiseert Koninklijk Theater Carré speciaal voor de zakelijke markt de workshopdag Weg met plankenkoorts! De Kracht van de Spiegel. In dit jubileumjaar van 125 jaar Carré is deze bijzondere dag georganiseerd voor iedereen die werkzaam is in sales, marketing, communicatie, events of managementondersteuning.

Het is een geheel verzorgde dag in en rond de vele foyers van Carré. De deelnemers gaan ‘spiegelen met honden’, creatieve technieken toepassen in communicatievraagstukken, spelen met grenzen, er is toneel en dans en nog veel meer. In de ochtend kiest ieder uit een drietal workshops, gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling. Wie eraan meedoet zal veel herkennen en nadien met meer plezier en daadkracht werken. De dag leent zich ook uitstekend om te netwerken en de vele zakelijke mogelijkheden van Koninklijk Theater Carré te beleven. Een zelf ervaren evenement spreekt immers direct tot de verbeelding.

Een workshop in Carré is uiteraard niet compleet zonder zelf op de planken van het theater te staan! Een spectaculaire groepssessie op het toneel vormt dan ook de afsluiting van de dag, begeleid door artiesten uit de voorstelling Circolombia. Deelname is zowel individueel als in groepsverband mogelijk.

Samenwerking
Het programma is een samenwerkingsverband tussen Koninklijk Theater Carré, Stop-Contact.com, een team van gespecialiseerde workshopleiders, Circolombia en de Colombiaanse Ambassade. De workshopleiders weten met alle vormen van plankenkoorts raad. Ze laten zien hoe daarmee op een positieve manier is om te gaan! Deelnemers laten na deze dag hun plankenkoorts op Koninklijke wijze achter in Carré.



*Dian Fransen(voorstelling):
"Omdat ik onmisbaar ben, en andere tips om uit te vallen"
*Annette Wessels (workshop):
"Leid ik of laat ik mij lijden?"
*Gerja Westerhof (workshop):
"Kijk in de spiegel van de hond en ervaar."
*Marcel van der Pol (workshop):
"Regisseer je eigen verhaal!"
tevens dagvoorzitter & ondersteuner voorstelling
Meer informatie: hier

zondag 20 mei 2012

Functionering- en beoordelingsgesprekken

Functionering- en beoordelingsgesprekken. Het hoort bij je werk als leidinggevende. Lastig is het wel. Het gaat zeker niet alleen om de inhoud van het gesprek, maar ook om de wijze waarop je samen het gesprek voert, om de effecten (na afloop), om de voorbereiding, maar zeker om hoe je in de toekomst gaat of blijft samenwerken.
Functionering- en beoordelingsgesprekken gaan dus vooral over communicatie. Daarom is het zo geschikt om met hulp van rollenspelen, verhalen en theater adequaat en mensen voeren van deze gesprekken te leren en te oefenen.


Eugene ligtvoet (06 21965439)  is een van de mensen die zich actief op dit terrein begeeft en die ik graag hier even wil promoten:

Iedere leidinggevende wordt geacht functionerings- en beoordelingsgesprekken met medewerkers te voeren. 
Helaas leveren deze gesprekken vaak te weinig op en kosten ze te veel tijd en administratie.
Daarnaast weten we uit ervaring dat het voor veel leidinggevenden lastig is om te gaan met reacties op negatieve feedback.

JanJacob de Groot en ik hebben voor leidinggevenden een training ontwikkeld die van deze gesprekken een zinvol instrument maakt. 
Door er slim mee om te gaan, en de medewerker een nadrukkelijke rol te geven kan de tijdsbesteding teruggebracht worden en de opbrengst van de gesprekken sterk verhoogd.
Op onze site vind je alles wat je nog niet wist over beoordelen en beoordelingsgesprekken.

De site is interactief, je kunt bij de ‘tools’ je eigen reacties testen en toetsen!

Veel plezier. Zie link,

Eugene

donderdag 17 mei 2012

Boeiend vertellen, spreken, lesgeven met "De dans van de held"

Boeiend vertellen, spreken, lesgeven met
 "De dans van de held"
Voor docenten, trainers, docenten, sprekers 
in het openbaar, vertellers, etc.
 
-Begeleiding: Marcel van der Pol, Keridwen
 (docent, performer, verteller, regisseur)
-Wanneer: zaterdag 23 juni 2012: 10.00 - 17.00 uur
-Waar: Lingehuis, Geldermalsen
-Kosten: 55 euro
-Aanmelding/Info: marcel@keridwen.nl, 06 506 802 13


Twee keer per jaar doe ik dit, omdat ik graag wil delen
een laagdrempelige 'open inschrijving'-workshop om met behulp van "De dans van de held" te leren om te spelen met gelaagdheid in je presentaties (lessen, voorstellingen, etc.) in contact met je publiek. Je leert op bijzondere wijze je verhalen en jouzelf  'voor de groep' te onderzoeken en te verdiepen. Plezier en doen staan centraal.

“De dans van de held” leert je op verschillende manieren je te positioneren ten opzichte van je verhaal en van je publiek. Elke “held” uit “De dans van de held” gaat anders om met verhaal en publiek. Het maakt uit of de ene of de andere held jouw verhaal vertelt of speelt. Elke held beleeft het verhaal op geheel eigen manier. Sfeer en energie van een verhaal veranderen, evenals de relatie met publiek en wat je wilt bereiken. Als je wilt, word je in je eigen presentatie, je eigen verhaal, les, voorstelling, geregisseerd. 
 Het zijn intensieve workshops, veel doen en uitproberen, veel plezier. 
Zie ook: De dans van de held-site en De dans van held op Keridwen

Welkom. Schrijf u snel in. Er zijn nog een paar plaatsen over.

Marcel van der Pol

maandag 14 mei 2012

Nieuwe Blog-site voor Keridwen (Marcel van der Pol)

Welkom op de nieuwe blog-site van Keridwen (Marcel van der Pol).

Voor een duidelijkere postionering van Keridwen wordt nu alle activiteiten Keridwen & Marcel van der Pol zoveelmogelijk onder goed herkenbare noemers gebracht: Keridwen of Marcel van der Pol.
Dat betekent dat een paar namen uit het actieve gebruik gaan verdwijnen:




1. Ianosj: tot nu toe zijn al mijn theateractiviteiten hieronder gebracht. Verhalen en theater blijken zo goed te werken in andere settingen dan het theaterpodium (De dans van de held, bedrijfstrainingen, mediations, onderwijs, persoonlijke ontwikkeling, masterclasses, etc.), dat alle Ianosj-activiteiten vanaf nu onder Keridwen worden geschaard.

2. Afagddu was de zoon van Keridwen. Het leek mij altijd een aardig idee om hedm ook een stem te geven in blog-vorm. Wie kent Afagddu eigenlijk? Om de vindbaarheid van de Keridwen (Marcel van der Pol)-blogsite te verhogen, hierbij de nieuwe naam: http://marcelvanderpol.bolgspot.com.
Uiteraard kunt u nog steeds op de oude blogsite terecht: http://afagddu.blogspot.com

Groet,
Marcel van der Pol