maandag 14 april 2014

Gestart: Mtiriko Creativity & Problem Solving Seminar

Boeiend hoe verwachting en realiteit elkaar kunnen begroeten. De afgelopen dagen hebben we naar aanleiding van de gesprekken met de pastors stevig gewerkt om ons driedaagse seminar zo goed mogelijk aan te passen  en vorm  te geven. "Creative Problem Solving" voor pastors uit townships, gericht op hun actuele maatschappelijke problemen.
Hoe lukt het je dan om  reeds in de voorbereidingen je eigen denkraam zo te verruimen dat het voor een groot deel samenvalt met de denkramen van de pastors hier? Dan komt er ontmoeting en ontstaan  mogelijkheden samen out-of-the box te gaan en nieuwe wegen te vinden.
Er is tegelijkertijd zóveel bevlogenheid om kennis, ideeën en technieken te gaan uitdelen! Wat kan je dan meer dan verzamelen wat je zóu kunnen vertellen en doen, om het vervolgens in mindmaps en op flaps te  presenteren en dan in de praktijk van seminar alles weer te veranderen.....

Ongeveer vijftig pastors komen samen. De meesten spreken hun eigen taal beter dan Engels of Afrikaans. Kortom een tolk verschijnt. Oefeningen worden uitgebreid uitgelegd. Verwarring onstaat. Lachen volgt.

Ruimtelijke oefeningen in de open lucht bieden uitgebreid de kans met elkaar kennis te maken. Al die talen en verschillende bevolkingsgroepen! Kleurrijke mengelingen. Wel een grote vertraging van het programma als gevolg.
We leren stap voor stap mee te drijven op de golven van de dynamiek van hier-en-nu!

De eerste verhalen worden in een visie-oefening gedeeld. Opeens de confrontatie tussen de positieve labeling van ervaringen om mensen te openen voor creativiteit en de rauwe werkelijkheid van de dagelijkse verhalen. Eerst verwarring en dan  toch mooie, hoopvolle, creatieve woorden getransformeerd uit soms harde verhalen; de basis voor een gezamenlijke, hoopvolle visie.
Dit seminar mag dan voor pastors zijn, die dagelijks dealen met de rafelranden van het leven, maar op de keper beschouwd gaat het over goed samenleven, samen werken, groei en verandering....
Wellicht is bovenstaand taalgebruik wat soft voor u, maar ik lees zelf de meeste basisthema's uit adequaat verandermanagement hierin terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten