woensdag 31 juli 2013

Opstarten en Kennismaken, met De dans van de held (2)

Ga mee op reis met De dans van de heldHet zat er al een tijdje aan te komen: De dans van de held (1) vroeg om een vervolg. In 2007 is het boek De dans van de held;  schakelen in perspectief en paradigma bij Keridwen uitgekomen. Met enorm veel plezier in de voorafgaande zomer geschreven ergens in een mooi huisje in de buurt van Markelo. 

De dans van de held was voor mij dé manier om mijn  natuurwetenschappelijke achtergrond, mijn ervaringen als trainer/docent/coach en mijn theaterpassie te combineren rond het thema "Elk mens creëert in zijn eigen verhalen zijn eigen werkelijkheid". Beweging, creativiteit en innovatie ontstaan als mensen hun "verhalen" bereid zijn te onderzoeken, als mensen hun verhalen openbreken en op zoek gaan naar andere wijzen om hun verhalen te vertellen. Dan ontstaan er nieuwe visies op de werkelijkheid.  
Twaalf helden, twaalf archetypische personages die ik ook in het theater gebruik, helpen u om naar andere perspectieven te schakelen en andere paradigma te creëren, waarin nieuwe inzichten en mogelijkheden ontstaan.

Inmiddels ben ik de effecten van De dans van de held het Vergroten van Uw Denkraam gaan noemen. Een groter denkraam (denkraam, een van die mooie woorden bedacht door Marten Toonder) staat voor overzicht, voor het wisselen van perspectief, voor ontdekken van nieuwe inzichten en meer mogelijkheden, etc., etc. Een groot denkraam zet het denken in beweging en ontwikkelt het creatieve en innovatieve denkvermogen. Vanuit uw "nieuwe", grotere denkraam lost u waarschijnlijk problemen en vraagstukken op, waarmee u in uw "oude" denkraam werd geconfronteerd. 

Een groot denkraam is in het begin ook nog een soort "terra incognita", een onbekend land met misschien wel onbegrensde mogelijkheden, maar waarin u nog te weinig ervaring om altijd adequaat te handelen. Een "terra incognita" moet je als een soort ontdekkingsreiziger gaan verkennen en in kaart brengen. Wetten en regels die gisteren in uw "oude" denkraam nog golden, gelden misschien vandaag vanuit uw "nieuwe" denkraam niet (helemaal) meer. U komt vast onverwachte tegenstellingen tegen: ziet u die dan als onoplosbare dilemma's of als paradoxen? 
Daarover gaat De dans van de held (2), over hoe je adequaat kunt omgaan met en gebruik maken van een groot denkraam: theater als metafoor: tussen dilemma en paradox. 

In De dans van de held (1)  hebt u ontdekt hoe de twaalf helden u kunnen helpen uw denkraam te vergroten. Ervaringen van de afgelopen jaren hebben nu geleid tot De dans van de held (2), waarin u leert als Regisseur greep te krijgen op de gevolgen van een groot denkraam. 

Het hoort ook bij het schrijven van een nieuw boek, dat je nog wat stoeit met een aantal begrippen. De laatste maanden ben ik bezig een aantal begrippen uit te proberen, zoals Het Gordiaanse ei (focus op  het verschil tussen dilemma en metafoor) en Zelfregie_3*3 (focus op uw vermogen de theater-metafoor adequaat in uw eigen praktijk toe te passen). Beiden verwijzen naar De dans van de held (2)

Opstarten en kennismaken

U kunt ook direct kennismaken met De dans van de held (2) in de praktijk. We starten na de zomer weer op met een aantal interactieve demonstratie-workshops. Zoals tijdens een aantal openbare events: Learning Lane (30 augustus, Driebergen), Het NNF (7 sept., Grolloo), Merlijn Kasteeldag (23 september, Heeze) en FlexWerkPlek Assen (27 sepetmber, Assen). Uiteraard zal elke keer, mede afhankelijk van het soort event, de workshop anders zijn. Dat mag u ook verwachten van als het gaat om De dans van de held (2)

Schrijven in een inspirerende omgevingHet schrijven van een boek. In  een mooie omgeving, in een huisje waarvan de eigenaar op vakantie is, omringd door talloze beelden binnen en een mooie omgeving buiten is het niet moeilijk om geïnspireerd te worden en te blijven.

Tweemaal daags de lammeren melk geven en het paard begroeten. Tussendoor schrijven aan mijn nieuwe boek. Wat wil een mens toch meer van een mooie zomer? 
Ik heb als een razende kunnen schrijven. In concept staat nu bijna alles op papier. Nu nog ordenen, herschrijven en aanvullen met casuïstiek en mooie verhalen. Natuurlijk wil ik in het boek ook aandacht besteden aan het kaartspel dat ik heb gemaakt bij De dans van de held en dat ik veel gebruik als extra fysieke en visuele ondersteuning van creatieve en innovatieve zoektochten van mensen en organisaties.
Gelukkig hebben ook zo'n 5 deskundige mensen uit het werkveld zich bereid verklaart kritisch over mijn schouder mee te lezen. Ik houd u op de hoogte.

NB Deze blog is ook onderdeel van een Keridwen-nieuwsbrief. U kunt deze (en volgende) Keridwen-nieuwsbrief ook in z'n geheel lezen. Aanmelden kan via het formulier op www.KERIDWEN.nl of via een mailtje naar marcel@keridwen.nl 
Marcel van der Pol
wwwKERIDWEN.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten