zondag 7 juli 2013

De Storyteller als Management Goeroe

Een zomerse overdenking

Leiderschap is niet eenvoudig. Management is zeker niet eenvoudig. Ik vraag mij eigenlijk al jaren af of ze wezenlijk wel met elkaar verbonden zijn. Leiderschap (los van alle prachtige bijoegsels, als Natuurlijk, Inspirerend, Authentiek,  Zonder Franje, No-nonsense, Strategisch, Operationeel, etc. ...) krijg je alleen met wederzijds goedvinden. In een aloud voorbeeld uit de tijd van de heerser Tamerlane (familie van de Djengish Khan) werd reeds door Nassredin Hodja de vraag gesteld "Wat als ls de heerser zijn volk naar nieuwe bestemmingen wil leiden maar niemand gaat mee?" Wat dus als het volk zijn leider niet blieft?  Om zijn leiderschap te verdienen zal een 'heerser' die prachtige bijvoegsels daadwerkelijk moeten toevoegen aan zijn leiderschap: natuurlijk, inspirerend, daadkrachtig, luisterend, authentiek, etc. etc. Wat heb je aan  een leider aan wie als je volk en als inidvidu niet een deel van je autonomie en je verantwoordelijkheid kunt overdragen? Een crisis moet niet om een sterke leider roepen, maar  om een sterk, autonoom ern verantwoordelijk volk; de keuze voor welke en welke soort leider komt pas daarna!


Management is wellicht veel moeilijker dan Leiderschap. Er is geen sprake van een wezenlijk wederzijds goedvinden. Welke groep medewerkers vraagt actief om een bepaalde manager? Wanneer is de gedeeltelijke  overdracht van autonomie en verantwoordelijkheid onderwerp van een goed gesprek?. Een organisatie is enkel een construct met functies, waaraan reële mensen zijn gekoppeld.   Meestal wordt je Mananager als uitkomst van een procedure (sollicitaie, benoeming). Daarna pas maak je kennis met je medewerkers. Dan moet je dus nog beginnen je leiderschap binnen deze groep te verdienen! Logisch toch dat managemers zovaak op zoek gaan naar goeroes? Zowel interne goeroes (bedrijskunde, economie ) als externe groeroes (sport, ontdekkingsreizigers, etc.). Het kan zó heerlijk eenvoudig en duidelijk zijn: Je vraagt topsportcoach om managementadviezen en je bent blij met zijn antwoord 'kies je route en houd daaraan vast'.


Deze Storytellier Goeroe-verhalen, gewoon omdat het zomer is. Tijd om te ontspannen. Wat te lezen, te mijmeren. Even met een andere blik naar de wereld kijken. En omdat je mogelijk toch (zoals zovele werkenden) niet de gehele vakantie zonder internet kunt, op deze plek een paar heerlijke anakdotes/verhalen, die je wat mij betreft rustig als managementgoeroe-adviezen mag lezen. De meeste vakanties zijn nog steeds ver weg, in het buitenland. Door deze keer Keridwen's Verhaal van de Maand in het  Engels te schrijven, kunt u ze wellicht gemakkelijker delen met uw vakantieomgeving. Veel lees-, denk- en vertelplezier!

Ga gauw naar (u kundt daar de intro overslaan): Keridwen's Verhaal van de maand


Tot na de zomer,
Marcel van der Pol

www.keridwen.nl - www.dedansvandeheld.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten