Direct bij binnenkomst wordt hij aangesproken. Het lijkt erop dat de man (laten we hem meneer A noemen) hem staat op te wachten. A geeft aan dat hij erg blij is dat er eíndelijk eens iets aan 'het probleem' wordt gedaan, tenslotte "suddert dat al meer dan tien jaar door" (zijn woorden). A zegt daarom alle medewerking toe die nodig is.
Dan schakelt A over op een andere toon en waarschuwt voor een zekere B, die hij naar alle waarschijnlijkheid verderop in het gebouw zal tegenkomen. Het is beter niet te veel naar B te luisteren. Deze is namelijk de grootste veroorzaker van het probleem!
Even later komt hij daadwerkelijk meneer B tegen. Ook B is erg blij dat hij er is, maar waarschuwt wel voor A. Naar A luisteren zal de problemen hier alleen maar groter maken. Het probleem duurt, volgens hem, nu al meer dan 10 jaar en zou vooral in stand worden gehouden door A. Dus zijn advies: niet met A praten. Je niet laten beïnvloeden. Gewoon probleem oplossen. Overigens zegt B nu direct toe hem daarvoor alle medewerking te verlenen..
Dit voorval haal ik hier alleen aan vanwege het tijdsaspect. Dit is een conflict dat zich al meer dan tiíen jaar voortsleept. Geen openlijke clashes, maar wel twee mannen die niet met elkaar praten, niet met elkaar willen samenwerken en zo mogelijk elke bezoeker van buiten proberen te waarschuwen voor de ander.
De oorzaak en aanleiding zijn in de loop der tijd bedekt door een dikke laag stof. Geen van beiden blijft in staat de ontstaansgeschiedenis goed duidelijk te maken. Dit geldt voor hun leidinggevenden, tot en met de directie, evenmin.
Vrijwel iedereen behandelt de situatie als een voldongen feit en accepteert dit als zodanig. In de afgelopen toen jaar is er dan ook nooit echt iets aan conflictbemideling gedaan. tot nu.
Wat mij in deze casus fascineert is vooral de duur van het conflict situatie, plus het feit dat iedereen de situatie al meer dan tíen jaar lang laat voortbestaan. Door de lange tijd hebben de belevingen van beide mannen de kans gekregen zich totaal vast te zetten. Hun verhalen of narratieven zijn bevroren geraakt en in de loop der tijd zelfs gestold. Er lijkt geen beweging meer mogelijk, zelfs geen minimale verschuiving in standpunt en perspectief. Er is geen enkele ruimte voor de beleving en ervaring van de ander.
En toch delen ze dezelfde werkgever, hetzelfde gebouw, de zelfde afdeling. Ze komen elkaar vrijwel dagelijks tegen. Hoe lang nog? De ene moet nog vijftien jaar, de ander elf jaar tot aan het pensioen. Allebei willen hier bij deze werkgever blijven werken., het liefst zonder de anderkken.
Laat die ander maar vertrekken. Die is tenslotte de aanstichter. Zijzelf genieten van hun werk. Werk betekent veel voor hen.
Soms lukt het toch (ook na al die jaren nog) om partijen te helpen tot een vredige coexistentie te komen, waarin samenwerken goed en communicren zinvol verloopt. Soms lukt dat ook niet; dan moet je wellicht op een of andere wijze afscheid van elkaar nemen.
Wat in een gestold conflict kan helpen, is in de begleidingen ook regelmatig te wisselen in het tijdsperspectief. Hoe zou het zijn als dit nog eens tien jaar voortduurt? Vooral als beide mannen zich in dezelfde sociale omgeving ophouden! Ze blíjven elkaar tegenkomen, direct en indirect. Er zit dus voor beiden een duidelijke sociaal aspect aan de zaak, en dat zal voorlopig ook wel zo blijven.
Omkering van het tijdsperspeftief, niet verleden-heden, maar heden-toekomst georiënteerd. Hoe gaan we met ingang van heden verder?
Stel, dat het lukt om beide partijen bereid te krijgen tot een voor beiden aanvaarbaar vervolg, zal dat in de toekomst stand kunnen houden?
Je kunt toekomstverhalen natuurlijk Fantasy noemen, of Sciencefiction, je kunt ze ook beleven als verhalen overe reële situaties in de nabije toekomst of sterker nog als een doorgetrokken heden. Dan onstaat alle ruimte om diverse toekomstscenario's te laten bezinken en te toetsen. Daarbij werkt het verreweg het beste als partijen samen het toekomstverhaal maken, niet gestold of bevroren, maar tot op zekere hoogte vloeibaar. Dat vraagt wel een inzet van de mediator als gids in het tijdreizen.
Week van de Mediation 2019.Met veel plezier deel ik in dat kader mijn benaderingvan mediation (NZR Mediation) in een aantal artikelen, waarbijik steeds een ander perspectief kies. Houd het inde gaten, er volgen nogmeer!
Volgend artikel (6): De NZR Mediator. Verwachte publicatiedatum: 25 november.
#Perspectiefwisseling #narratives #timetravelling #frozenstory #MediationLab,#NZR-methode, #conflicthantering, #Keridwen
(NB. Afbeelding komt uit "2001, Space Odyssee")
.