dinsdag 5 november 2019

MediationWeek(3): onderzoeker/mediator (altijd nieuwsgierig)

Ze kregen nieuwe buren. Hij was freelance vrachtwagenchauffeur. Zijn wagen was zijn inkomen; die verdiende goed onderhoud en een veilige stalling naast het huis. Alleen de vrachtwagen was zó groot, dat hij niet goed de bocht kon maken om naast het huis te komen, tenzij natuurlijk.... Het ging tenslotte maar om een meter, of zo.. Het hek tussen beide erven werd opgeschoven. Je zag het nauwelijks. En de vrachtwagen kon nu moeiteloos in- en uitparkeren.
Ter voorkoming van een burenruzie ging hij toen toch maar even met de buren in gesprek. Weliswaar was dat achteraf, maar toch...De buren gingen brommend akkoord. Tenslotte was wat 'geven en nemen' nodig om de lieve vrede te kunnen bewaren. De buurman/chauffeur was op deze manier geholpen. Hij kwam zelfs dankbaar met een mooie fles langs. Dat kleine stukje grond gebruikten ze toch al nauwelijks. Hun eigen auto kon ook nog steeds probleemloos hun erf op.
Het was natuurlijk wel zo, dat na een paar weken dat hoekje grond in een modderpoel veranderde.... Bovendien 's morgens vroeg, wanneer de buurman vertrok de hond aansloeg en soms meer dan een uur kon blijven blaffen. Dat all maal was nu níet de bedoeling.
Toen begon het conflict, dat in de loop der tijd escaleerde tot dramatische hoogten. De vrachtwagen kreeg startproblemen. De hond werd vergiftigd. Het hek vloog in fik. En dat was lang niet alles!

Uw nieuwsgierigheid gewekt? Dit verhaal krijgt een extra dimensie als u weet dat het niet in Nederland afspeelt maar ergens in Afrika. Hoe pakken ze daar zoiets aan? En wat kunnen wij hier daarvan leren?

Als bioloog/mediator ben je geïntrigeerd door hoe dieren hun conflicten oplossen. Dieren lijken veel sneller dan mensen in staat om hun verlies te nemen. Geen roddel, achterklap of stigmatisering als lafaard. Gewoon: conflict, winnen of verliezen, onderspit delven, weg wezen!

Als theatermaker/mediator ben je juist geïntrigeerd door hoe mensen hun conflicten beleven, hoe ze soms zich zo vast kunnen houden aan hun conflict, ook als daarmee niets te bereiken valt. Wat maakt toch dat ze zich helemaal lijken te identificeren met het conflict? Wat gebeurt er allemaal bij hen, zichtbaar en niet direct zichtbaar?

Als onderzoeker/mediator blijf je altijd nieuwsgierig en leergierig. Wat steekt er achter een conflict? Hoe gaat men elders, zoals bv in Afrika, met conflicten om? En hoe deed men dat in vroegere tijden (van Homo Habiilis tot Homo Sapiens)?

In een mediationhandboek las ik, dat in het verleden er hier in Europa nauwelijks echte bemiddeling bestond! Twee ruziënde staatshoofden onderhandelden meestal midden op een brug, van elkaar gescheiden door een stevig hek, anders dreigden ze elkaar af te maken. Ik durf te betwijfelen of dàt de gangbare praktijk was. Er zijn vele andere verhalen waariuit een grote variëteit in conflictoplossing blijkt. Daarbij was lang niet elke vorm (potentieel) gewelddadig! Kent u het verhaal van Redbad en Karel Martel (7de eeuw)?

Terug naar het heden, naar andere culturen. Neem nu de ruzie tussen twee buren in Botswana. De ene woont er al jaren, de ander is nieuw en heeft een vrachtwagen...

Wie nieuwsgierig is , durft de gebaande paden te verlaten. Die durft te dwalen, andere perspectieven en nieuwe inzichten op te zoeken. Juist als partijen geen nieuwsgierigheid meer kunnen opbrengen, is het zo belangrijker dat de mediator dat wèl kan en hen daarbij helpt.
Nieuwsgierig geworden naar de casus uit Botswana of uit de Friese oudheid, of naar een ander zinvol voorbeeld van ver weg of vroeger? Belanstelling voor Soepel Denken voor Mediators (NZR-Methode, MediationLab)? Neem gerust contact op.

Marcel van der Pol, Keridwen. Training, Coaching en Lezingen
Week van de Mediation 2019. Met veel plezier deel ik in dat kader mijn benadering van mediation (NZR Mediation) in een aantal artikelen, waarbij ik steeds een ander perspectief kies. Houd het in de gaten, er volgen nog meer!
Volgend artikel (4): De Storyteller/Mediator. Verwachte publicatiedatum: 11 november.
Meer weten? www.nzr-methode.org. ga naar de contactpagina.
#Perspectiefwisseling #contextueleempathie #nieuwsgierig #MediationLab, #NZR-methode, #conflicthantering, #mediation #Keridwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten