dinsdag 5 november 2019

MediationWeek (2): theatermaker/mediator

In het gesprek met alle partijen rond de tafel komt er maar geen duidelijkheid in het conflict. Zeven mensen spreken veel, zeggen weinig en luisteren nauwelijks naar elkaar. Om hen te helpen om emotioneel ietwat meer afstand te nemen nodigt de externe begeleider (mediator) hen uit even te doen alsof ze naar een toneelstuk of film over hun conflict zitten te kijken, waarin zij uiteraard zelf ook allemaal een hoofdrol spelen!
Op het eerste gezicht lijkt dit wellicht op een 'doen alsof'-truukje, maar als je partijen hierin goed begeleidt, geef je hen de kans om het conflict van alle kanten en op alle niveaus te ervaren, te onderzoeken en zo mogelijk te veranderen. Met de juiste vragen en gerichte regieaanwijzingen kun je de mensen zo meermalen van rol, positie en perspectief laten wisselen. Er ontstaat duidelijk onderscheid tussen hen zelf en het conflict. Je kunt je niet meer met het conflict vereenzelvigen. De ene keer ben je speler, de volgende keer toeschouwer, of zelfs regisseur. Je ziet en ervaart asteeds weer andere facetten. Je denken komt in beweging. Je emoties komen in beweging. Nieuwe inzichten ontstaan. Openingen voor oplossingen worden zichtbaar.

Voor mij als mediator (en regisseur) is deze metaforische aanpak ook heel spannend. Zijn partijen bereid in mijn theater/film-metafoor mee te gaan? Komt hun denken/voelen/doen ook daadwerkelijk in beweging? Soms kan dat heel lastig zijn, maar de opbrengst is meestal groot!
Dus wat mij betreft zouden mediators en andere conflictbegeleiders ook iets van een theater- of filmmakersd in zich moeten hebben. Spelers en regisseurs weten zóveel van conflicten. Het conflict' is zelfs een essentieel onderdeel van hun werk! Juist die vaardigheid om conflicten (in al hun vormen) te instigeren in de virtuele wereld, zijn ook uitstekend te gebruiken om conflicten in de reële wereld te helpen oplossen. Indien je als partij, maar zeker ook als mediator, kunt schakelen in rol, positie en perspectief, dan is een grote stap van conflict naar oplossing gezet. Theaters/filmregisseurs helpen hun acteurs hierbij. Mediators kunnen conflictpartijen hierbij helpen en ondersetunen. zónder hun neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid te verliezen. Sterker nog, u kunt hen helpen zelf de regie (weer) te pakken om tot een aanvaarde en duurzame conflictoplossing te komen.
Als een soort regisseur helpt u (mediator) partijen hun conflict van alle kanten en op alle niveaus te onderzoeken (zonder dat zij zich met het conflict te vereenzelvigen!) en zo mogelijk tot een aanvaarde, duurzame oplossing te komen.
In de NZR-methode voor Mediations (NZR Academie) leert de Mediator onder meer observeren als etholoog/gedragsbioloog, regisseren als theater/filmmaker en dit professioneel in mediations in te zetten. De opleidingsvorm is het MediationLab: naast leren, ook experimenteren en ontdekken.
In oktober is er de Week van de Mediation 2019. Met veel plezier deel ik in dat kader mijn benadering van mediation (NZR Mediation genoemd) in een aantal artikelen toe, waarin ik mijn expertise als onder meer etholoog (gedragsbioloog) en theatermaker (acteur & regisseur) inzet. Houdt het in de gaten, er volgen nog meer!
Volgend artikel in het kader van de Week van de Mediation 2019: Het Conflict (3): Nieuwsgierig en Mediator. 

Meer weten? nzr-methode.org. U kunt ons bereikenvia de contactpagina op de site
#MediationLab, #NZR-methode, #conflicthantering, #Keridwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten