donderdag 28 juni 2012

Regie op Innovatie en Creativiteit

Onzekere toekomst

Iedereen weet hoe belangrijk het is in economisch onzekere tijden om anticyclisch te denken en in plaats van je terug te trekken ik je schulp, niets te doen (behalve bezuinigen dan) en af te wachten tot de storm is uitgeraast, juist in beweging te blijven. Nadenken over mogelijkheden. Mee helpen de toekomst vorm te geven. Innovatief en creatief te zijn. Samen te werken met partners uit andere sectoren. Jezelf te verrassen.


Jammer genoeg betekent dat meestal dat mensen de toekomst proberen te beheersen.
Ik kan je meteen uit de brand helpen. Dat lukt je niet. Je kunt wel een bijdrage leveren aan de toekomst: beïnvloeden, vormgeven.


Regisseren

De metafoor die ik hier vaak voor gebruik is het regisseren. Je hebt een prachtig stuk (product), goede spelers (medewerkers) en een publiek (klanten) voor wie je in de toekomst iets wil realiseren.
Hoe haal je dan het beste uit je spelers? Door te commanderen en ze te beschouwen als gereedschap in jouw handen (eenwegverkeer)? Dan kan er uiteraard een prachtig stuk uitkomen, maar het is wel heel hard werken, want je moet alle rollen beheersen.
Je kunt natuurlijk ook de interactie aangaan (tweewegverkeer). Juist in de interactie de spelers zo prikkelen dat het beste in hen bovenkomt en ze gaan 'vlammen'!
en dan moet je hen en het stuk ook nog eens loslaten. Tijdens de voorstellingen (al vanaf de premiere) moeten ze zich zelf echt kunnen redden. Je kunt moeilijk als regisseur vanuit de zaal commentaar leveren.
Een mooie kreet die ik kortgeleden hoorde, was dat optimaal regisseren  social innovativiteit impliceert. Met andere woorden optimaal regisseren vraagt om ook in de communicatie continu te vernieuwen.


Regisseren van innovatie en creativiteit

Om met opgeheven hoofd  de toekomst in te stappen is dus innovatie nodig en creativiteit. Dat is meer dan een paar mooie brainstormsessies en de 'harde' output, die daar het gevolg van is. Je hebt ook sociale innovatie nodig: Denk en handel als een regisseur: om het beste uit jezelf, uit je mensen en uit je samenwerkingspartners te kunnen halen tbv een prachtige voorstelling voor een kritisch prubliek! Regisseren kun je leren.



Workshops en begeleiding

Keridwen biedt workshops in Regisseren van innovatie en creativiteit.
Onder meer voor de Kwaliteitskring KKNF  >> lees verder
Keridwen begeleidt ook samenwerkingspartners de toekomst in.
Als regisseur. Als bemiddelaar. Als begeleider van innovatie en creativiteit.
Als praktische ondersteuner van sociale samenwerking.
meer weten? mail:  marcel@keridwen.nl


Marcel van der Pol
www.KERIDWEN.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten