donderdag 21 februari 2013

Groter denkraam: om niet te verdwalen

#Groterdenkraam. Met ingang van heden ga ik met enige regelmaat bloggen over het vergroten van je denkraam:
  • over hoe je je denkraam kunt vergroten, inclusief het schakelen in perspectief en paradigma (bijv met hulp van De dans van de held); 
  • over wat een groter denkraam oplevert, 
  • maar ook welke dilemma's of paradoxen je met een groter denkraam tegen  kunt komen. 
Als je over een groter denkraam schrijft, is het bijna onontkoombaar om ook over het verkleinen van je denkraam te schrijven.

In ieder geval wordt elke blog op twitter, linkedin en facebook aangekondigd met #Groterdenkraam. Veel leesplezier. Meer weten? Zie ook www.KERIDWEN.nl

==========================================================

Een rode hoed om niet te verdwalen



Wandelen
Het is krokusvakantie. Dat betekent mooie lange wandelingen maken met Brigit. Al is het koud, toch kan ik enorm genieten van het Friese landschap en de rust. Heerlijk om je hoofd leeg te maken. Slechts heel nu en dan komen we mensen tegen. Boeiend dat vrijwel iedereen die we tegen komen een opmerking over mijn rode hoed wil maken. De mooiste opmerking is: "Nou, met zo'n mooie rode hoed, zult u wel nooit verdwalen!"


Rode hoed
Los van wat deze persoon precies bedoelde, brengt zo'n heerlijk paradoxale opmerking meteen mijn fantasie op gang. Met een rode hoed op verdwaal je nooit! Dat kan niet anders betekenen dan dat mijn rode hoed het centrum van de wereld is, het oriëntatiepunt bij uitstek. Ik zie al voor mij hoe landkaarten voortdurend moeten worden aangepast om georiënteerd te blijven op mijn bewegingen (dit lijkt mij overigens met de huidige navigatietechnologie niet al te moeilijk).
Met een rode hoed op kun je dus niet meer verdwalen,

Maat der dingen
De "rode hoed" is hiermee een metafoor geworden voor je zelf zien als de maat der dingen. Je bent als de waard, die zijn gasten vertrouwt, zoals hij zelf is.
Jezelf als de maat der dingen beschouwen is natuurlijk wel gemakkelijk, want je hoeft niet meer kritisch na te denken over jezelf en de wereld. Dat kan je wellicht een rustgevend gevoel geven in de complexiteit en de waan van de dag, het nadeel is echter dat je visie op de wereld wel erg eenzijdig wordt. Je mist alle ideeën en mogelijkheden, die buiten jouw visie vallen. Je hebt je denkraam hierdoor behoorlijk verkleind.

Denkraam vergroten.
Juist in een tijd van crisis, waarin wij onze maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken niet meer kunnen oplossen op hetzelfde niveau als waarop zij zijn ontstaan (vrij citaat naar Einstein), is het volgens mij zo belangrijk om de visies te verbreden. Er bestaan veel meer visies op de werkelijkheid dan alleen onze eigen. Mensen en organisaties zijn succesvol als zij in staat zijn actief te schakelen tussen verschillende visies. Kortom: het lijkt mij een goed idee om de "rode hoed"  af te zetten en je  denkraam te vergroten.

Storytelling
Storytelling vind ik een mooie en effectieve manier om je "rode hoed" op een veilige manier af te zetten en je denkraam op een uitnodigende wijze te vergroten.
Ik maak graag gebruik van het gegeven, dat mensen hun eigen visie op de werkelijkheid vertolken in de verhalen die ze vertellen. Willen mensen nieuwe visies ontwikkelen, met andere mogelijkheden, dan moeten ze leren hun verhalen anders te vertellen.
Daarin zit voor mij ook het mooie van Storytelling. Elk mens is per definitie een Storyteller. Als Storyteller ben je en blijf je baas over je eigen verhaal. Als Storyteller bezit je altijd het vermogen, om je eigen verhaal te onderzoeken en te veranderen. Vertel je verhaal eens vanuit een ander perspectief. Wat verandert er dan in je verhaal? Wat biedt dit je?

De dans van de held
Keridwen's De dans van de held is een concept dat jou, als Storyteller, helpt je eigen verhalen effectief te onderzoeken en te veranderen. Alle helden uit De dans van de held kijken op geheel eigen wijze naar de werkelijkheid. Je kunt steeds een andere held kiezen en ontdekken hoe daardoor je verhaal verandert, hoe je denkraam vergroot en welke nieuwe mogelijkheden ontstaan.


Rode hoed
Wie zijn "rode hoed" afzet is niet langer de maat der dingen. Je zult ontdekken dat je eigen verhaal, een beperkte visie op de werkelijkheid is. Je krijgt er echter een hele wereld aan mogelijkheden voor terug.
Als je, figuurlijk gesproken, gaat dansen met de helden uit De dans van de held, ontstaan er vele verhalen. Elk verhaal gaat op zijn eigen wijze om met de vraagstukken van vandaag de dag.
Als drager van een "rode hoed"  kun je wellicht  niet meer verdwalen, je mist wel heel veel! Zet je je rode hoed af, ja... dan bestaat het risico, dat je verdwaalt in de grote wereld. Maar juist wie verdwaalt vindt  nieuwe wegen. Je "rode hoed" afzetten is volgens mij de beste manier om uit de crisis te komen. Het is de enige manier om niet te blijven verdwalen.

Keridwen
Nieuwsgierig? neem gerust contact op


Marcel van der Pol
www.KERIDWEN.nl - www.dedansvandeheld.nl  - marcel@keridwen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten