maandag 30 april 2018

Ga 'off the beaten tracks' en creëer je eigen weg.

Deze foto heb ik gemaakt in Namibië in 2016. Ik vond het een mooi beeld om het moment van  'off the beaten tracks ' gaan te verbeelden - zowel letterlijk als metaforisch.
Hoe verleidelijk is het immers om gewoon altijd de 'rechte' weg te vervolgen ofwel het gebaande en plaatgetreden pad?. Waarheen ga je dan eigenlijk? Ga je vrijwillig zelfstandig mee of laat je je passief  (ver)voeren? Je kunt ongeveer wel raden waar de vaste weg je heenleidt (zoals altijd).
Toen in Namibia heb ik ervan genoten dat we die weg verlieten. De ontdekking, de verrassing was groot. Midden in de wildernis een 'paradijsje' zo mooi. Hier in Namibië was het 'man made', een wild sanctuary. (zal binnenkort nog wel paar foto's posten).
In Nicaragua heb ik ooit 'off the beaten tracks' een ecologisch onderzoeksstation mogen vinden, in Tanzania (Srengeti) de paradijselijke Ngorrongorro krater waar meer roofdieren en prooidieren in een beperkt gebied in ecologisch evenwicht leefden dan ik mij kon voorstellen, in Australië bv Undara (oase pockets in oude ingestorte lavagangen) en Purnululu, met haar 'beehive'-bergen (zolang onontdekt gebleven).
Zoveel wonderen (en nog veel meer!) die je 'off the beaten tracks' ergens in de wereld kunt vinden, maar waaraan je op de gebaande ook zomaar zonder het te weten voorbij kunt trekken. Pareltjes die ik blij ben niet te hebben gemist.

Zou ik dus ook in mijn dagelijkse (professionele) leven hier alleen maar de voor mij uitgerolde en geplaveide wegen willen bewandelen? Ik heb geen behoefte aan een vaste stip op mijn horizon, geen tienjaar-toekomstscenario, geen onderzoek waarbij je vooraf reeds de uitkomsten moet definiëren, geen geprotocolleerde afvinklijstjes (='blauw management speak').

Uiteraard zal ik net zoals velen in onze goed georganiseerde  maatschappij ook langs gebaande wegen trekken, wellicht zelfs gebruiken als Fastlane van werk en leven, maar ik wil ook buiten de kaders de wereld  (blijven) ontdekken. Ik wil ook kunnen zwerven door gebieden waar je (letterlijk of figuurlijk) goed om je heen moet kijken om te begrijpen, te ontdekken, verrast te worden door wat niet had verwacht maar heel goed kan gebruiken of van genieten. Als je toch al (letterlijk!) wat anders naar de wereld kijkt, ga je alternatieve 'wegen' zien. Dwalen wordt een ontdekkingstocht. Al zwervend laat je je eigen spoor achter, voor anderen vaak een uitnodiging om ook even buiten hun 'beaten tracks' te gaan, hun nieuwe te wegen te vinden en verrast te worden door het spoor dat ze nu zelf creëren!
Ook in Nederland,   kun je  'off the beaten tracks' je eigen zinvolle weg willen zoeken en vinden. Zie het als een metafoor voor je ontwikkeling in werk, professie en privé.  

Ik help je graag je weg zoeken,  Niet voor niets noem ik mij inmiddels een ervaren 'off the beaten tracks' gids. Bel of mail mij gerust.

Marcel van der Pol, Keridwen.

NZR, de Keridwen methode om Buiten het Gebaande Pad te gaan en je Denkraam te Vergroten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten