maandag 16 oktober 2017

14. Met Flow&Go toch mee naar Zuidelijk Afrika (Column van Marcel van der Pol)

Let op! Onderaan dit artikel staan vier filmpjes over Narratieve Probleem Oplossing (NZR-Methode). Veel kijkplezier. Hierna volgt eerst de toelichting. 

Zondag 15 oktober zijn vmijn Flow&Go-collega's naar Zambia en Namibië in Zuidelijk Afrika vertrokken. Ik was natuurlijk ook deze keer heel graag weer meegegaan!  In dit eerste jaar na mijn infarct is dat echter absoluut niet verstandig. Toch wilde ik op de een of andere wijze ook dáár in Afrika betrokken zijn en betrokken blijven! 
Echter... hoe doe je dat? Skypen! Dat was de eerste gedachte. Skypen geeft echter alleen maar gedoe. Je moet aan beide zijden een goede verbindinding hebben. 
Je moet bovendien het moment suprême heel goed plannen, de tijden op elkaar afstemmen. En dan nog ben je er niet echt bij. Bovendien is de kans groot dat de afgesproken tijd bij nader inzien toch niet goed uitkomt... om wat voor reden dan ook. 
Het leek mij veel beter om datgene wat ik toch al wilde doen op film te leggen. 
Mijn Flow&Go-plan was om met mijn Narratieve Aanpak van Vraagstukken, Problemen en Conflicten met de Naleli-vrouwen (Zambia) en met de mensen van de kerk in Namibië  aan de slag te gaan. Speels. Mooi om te doen. Breed toepasbaar. Effectief. 
In 2012 al eens met veel plezier mogen toepassen op twee congressen in Zuid-Afrika (Bela-Bela). Een paar jaar later nog een keer, nu als demo voor Flow&Go in Phutatidjaba (ook Zuid-Afrika).
Centraal staat het dilemmaverhaal. Op diverse plekken in de wereld is het dilemmaverhaal onderdeel van een lange traditie, waarin jij als luisteraar  aan de hand van een verhaal vol dilemma's wordt uitgenodigd mee te denken. Wat zou jij doen als je in de schoenen van een bepaald personage stond? 
Je wordt  uitgenodigd om in alle vrijheid op onderzoek te gaan, te reflecteren op eigen ideeën en het gesprek met anderen daarover aan te gaan. Alle aandacht gaat uit naar het dilemmaverhaal. Ondertussen  gaat het natuurlijk ook over jouw eigen actuele situatie en problemen. 
Deze narratieve manier van Creatieve Probleem Oplossing werkt het best als de verteller geen (verborgen) moralistische boodschappen afgeeft. Laat het verhaal voor zichzelf spreken.  Laat de mensen zelf denken, reflecteren en onderzoeken. Het motto van deze Narratieve Probleem Oplossing (volgens de NZR-Methode) is niet voor niets: wie durft te dwalen vindt nieuwe wegen.
Ik pas dit veel toe op verschillende niveaus, van individu en team tot organisatie en bestuur, van praktische problemen van alle dag en complexe worstellingen en conflicten  tot heleid- en strategievraagstukken. Elke keer word ik weer verrast door de mooie resultaten waar zíj  (publiek, klanten) mee komen!
Deze NPO aanpak, inclusie verhaal) had ik graag met Flow&Go en met onze counterparts in Zambia/Namiba willen werken.

Hier dus het alternatief. Doen wat mogelijk  is. Een korte introductie in Narratieve Probleem Oplossing met Keridwn's NZR-methode.
Vier filmpjes. Een filmpje met het  Dilemmaverhaal (verkorte versie). Drie filmpjes met de introductie van enkele van de technieken die ik veel gebruik. De filmpjes zijn in het Engels.
Wil je het hele verhaal (The Law of the Wild Honey) meemsken? Er is een langere versie op vimeo (Full performance:   https://vimeo.com/237059852)

Geniet van onderstaande filmpjes!
Wil je meer weten over deze effectieve wijze van werken?
Neem gerust contact op. Of boek een Speakershow (combi lezing en voorstelling) bij jou op lokatie. (beperkt aantal, dit najaar, is gratis).

Groningen, 16 oktober 2017
Marcel van der Pol. 
Reageren? Vragen of Info?Mail: marcel@keridwen.nl
+316 506 802 13

.



1. Dilemma Story: The Law of the Wild Honey














NPS Technique 1: Impersonation (changing perpectives)














NPS Technique 2: Director's intervention (shifting paradigms).














NPS Technique 3: Story Renewal (choosing between old and new story)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten