dinsdag 2 april 2013

Gordiaans Denkraam: balans in creatief en kritisch denken

Voor u als hedendaagse professional zorgt het vergroten van uw denkraam voor grotere overlevingskansen. Als professional bent u altijd in beweging. U behoudt wat goed is en tegelijkertijd bent u op zoek naar wat nog meer mogelijk is. U blijft niet ronddolen in een vast denkraam. U vergroot uw denkraam. U bouwt voort op wat u heeft door innovatie (in the box). U verlegt uw grenzen door creativiteit (out of the box).

Als een mens zichzelf de ruimte geeft en bereid is zijn denkraam te vergroten ontdekt hij mogelijkheden waar hij die voordien niet zag of waarvan hij voordien het bestaan niet eens vermoedde. Probeer maar eens iets als  bijvoorbeeld "elektriciteit" of "ïnternet"  te bedenken als dat nog niet is uitgevonden! Mensen moeten vaak eerst de gebaande denkpaden verlaten, voordat ze iets "nieuws" kunnen ontdekken. Een groot denkraam opent nieuwe werelden. Met een groot denkraam komen creativiteit en innovatie binnen handbereik. 

Een groot denkraam vraagt ook van u dat u kritisch kunt denken. Met een groot denkraam ontdekt u weliswaar dat veel mogelijk is, het  betekent allerminst dat al het nieuw ontdekte ook goede en bruikbare mogelijkheden opleveren. Waarschijnlijk loopt u tegen allerlei tot dan toe onbekende issues aan: valkuilen, tegenstellingen, ongerijmdheden en dilemma's, die u nooit ofte nimmer had verwacht. Wie had ooit bijvoorbeeld stil gestaan bij de privacy-problemen of de grenzeloosheid van internet? Om adequaat met de consequenties van een groot denkraam om te kunnen gaan, helpt het als u ook kritisch in uw denken blijft.

Als een mens zichzelf de ruimte geeft om niet alleen creatief maar ook kritisch te zijn bij het vergroten van zijn denkraam, wordt de kans vele malen groter dat mogelijkheden ook daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd. Misschien is daarbij nog wel het allerbelangrijkste wanneer en hoe u uw creatieve of het kritische denken inzet. Vele problemen (denk maar aan de huidige economische crisis of aan diverse sociale media vraagstukken) waren waarschijnlijk eerder voorzien en anders aangepakt, als het creatieve denken èn het kritische denken hand in hand waren gegaan. Zijn uw creatieve en het kritische denken in balans, dan is er sprake van een mooi groot Gordiaans Denkraam.

Gordiaans Denkraam: balans in creatief en kritisch denken
Zowel creatief denken als kritisch denken vereisen een open en nieuwsgierige houding. Creatief denken vraagt om associatievaardigheden, opdat u voorbij uw eigen beperkende grenzen kunt komen. Kritisch denken vraagt om een aantal logische redeneervaardigheden, opdat u de kunst van het juist oordelen machtig wordt. 
In de trainingen/workshops Gordiaans Denkraam ligt de nadruk vooral op de consequenties als u uw denkraam vergroot. Enerzijds op hoe u kunt verkennen, ontdekken en creëren. Anderzijds op hoe u adequaat om kunt gaan met de issues die u daarbij tegenkomt; pas daarbij actief en competent uw kritische denkkracht toe, opdat uw oordeelsvermogen zo betrouwbaar en nauwkeurig mogelijk wordt en blijft.

Nieuwsgierig?
Denkt u na over hoe het nu verder moet met uw beroep of u bedrijf?
Bent u op zoek naar een nieuw winstgevend product of dienst?
Wilt u uw klanten beter helpen met wat alle (on)mogelijk is?
Worstelt u al jaren met een probleem, dat onoplosbaar lijkt?

Ontwikkel een Gordiaans Denkraam

Kijk verder op www.KERIDWEN.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten